Floryn Leahu Blog

poezie, proza, traduceri… stuff like that

Tipologia idiotului (mi-s metafizic azi!)

Am zis, hai să fiu academic şi să încep de la definiţia etimologică a termenului, să ne întoarcem la origini. Şi am găsit aşa:

idiót (idioátă), adj. – Cretin, tîmpit. Fr. idiot. – Der. idioție, s.f. (debilitate mintală maximă); idioțenie, s.f. (idioțenie; tîmpenie); idiotism, s.n., din fr., și înainte (sec. XVIII) din gr. ἰδιωτισμός. – Comp. idiomel, adj. și s.n. (imn bisericesc cu melodie proprie), din ngr. ἰδιόμελος.

Sursa – Dictionar: DER – http://www.webdex.ro/online/dictionarul_etimologic_roman/

Eliminând sinonimele (cretin, tâmpit) şi, bineînţeles, imnul bisericesc, ajungem la concluzia că adjectivul a ajuns la noi pe filieră franceză şi este asociat cu debilitatea mintală maximă, nu cu acea calitate de a avea idei (cum ar crede unii idioţi). Desigur că idiotul zilelor noastre s-a rafinat, a evoluat şi el odată cu epoca şi nu mai suferă de o debilitate mintală maximă, dar uneori are feedback-uri şi dă dovadă de această debilitate cu prisosinţă, pesemne ca să ne amintească tuturor originea lui, să ne trimită la arhetip.

Pe minunatul web am găsit o gorază de clipuri înfăţişând idioţi care se comportă natural –  adică în consecinţă. Şi pentru că orice evoluţie duce la diversificare, vom folosi o parte din aceste clipuri drept material didactic pentru a descifra diverse tipologii idiotice.

Cei mai răspândiţi printre idioţi sunt idioţii de turmă, aceştia se apropie cel mai mult de arhetip (debilitate mintală maximă). În clipul exemplificativ este vorba numai despre exemplare ale regnului feminin, dar… nu vă lăsaţi păcăliţi, căci în egală măsură îi veţi găsi şi în rândurile mhascuhulilor, mhânca’ţ’aş!

http://www.gdd.ro/ce-stiti-depre-gravitatie-fetelor.html

În următorul clip veţi putea vedea mai multe tipologii de idioţi! Începem cu idioţii labili. Aceştia pur şi simplu nu se pot abţine din a trece de la o extremă la alta; este o problemă de autocontrol care are legătură cu… idioţenia. A doua categorie este reprezentată de idioţii teribilişti! Cum aceasta este o categorie complexă, se împarte la rându-i în două ramuri: idioţii pe care îi mănâncă în cur – prezentaţi în secvenţele 2 şi 3 – şi idioţii dependenţi de adrenalină – prezentaţi în secvenţele 4 şi 5.

http://www.break.com/break-classics/break-high-five/tivo_week_74.html

Şi dacă măcar o secundă credeaţi că nu vom găsi şi idiotul pur, arhetipul, cel debil maxim, ei bine, vă înşelaţi! Da, unii nu au evoluat, iată dovada:

Mai jos, de încheiere, vă prezint top 4 idioţi ever. Poate nu sunt cei mai idioţi dar cu siguranţă sunt reprezentativi (mai ales cel de pe locul 2, priviţi-l cât e de idiot!):

Sper că v-a edificat acest post şi dacă am omis vreo categorie de idioţi, semnalaţi-le! E posibil să nu fiu la curent cu descoperirile ultimelor specii. Se pare că mediul de pe Pământ este unul mai mult decât favorabil acestor vieţuitoare şi diversificarea lor este atât de alertă încât noi specii apar as we speak. 🙂

Advertisements

October 6, 2009 - Posted by | Jurnal de gânduri...

4 Comments »

 1. din punctul tau de vedere sunt idioti, din al lor sunt cool.

  Comment by lucamatei | October 6, 2009 | Reply

  • da dar punctul lor de vedere nu are argumente, nu are ratiune… tipic idiotesc 😉 so i’ll stick to my point of view 😀

   Comment by florynleahu | October 6, 2009 | Reply

 2. […] Tipologia idiotului (mi-s metafizic azi!) « Floryn Leahu Blog florynleahu.wordpress.com/2009/10/06/tipologia-idiotului-mi-s-metafizic-azi – view page – cached Am zis, hai să fiu academic şi să încep de la definiţia etimologică a termenului, să ne întoarcem la origini. Şi am găsit aşa: — From the page […]

  Pingback by Twitter Trackbacks for Tipologia idiotului (mi-s metafizic azi!) « Floryn Leahu Blog [florynleahu.wordpress.com] on Topsy.com | October 7, 2009 | Reply

 3. […] Tipologia idiotului (mi-s metafizic azi!) […]

  Pingback by dansul idiotului | Nikon F55 | January 29, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: