Floryn Leahu Blog

poezie, proza, traduceri… stuff like that

Amazing art – fetiţa gigant şi elefantul

Am primit un link you tube mai demult pe messenger (nu-mi mai amintesc de la cine!). Este vorba despre un spectacol – La visite du sultan des Indes sur son éléphant à voyager dans le temps, în engleză, pe scurt, The sultan’s Elephant. Spectacolul, patronat de oraşele franceze Nantes şi Amiens şi fondat printr-o garanţie specială a Ministerului Culturii şi Comunicaţiilor, a fost creat pentru a comemora centenarul de la moartea lui Jules Verne, fiind performat în diferite locaţii din întreaga lume, între anii 2005 şi 2006. Printre alte atracţii ale spectacolului, vedetele sunt Micuţa Gigant şi Elefantul Călător prin Timp al Sultanului.

Elefantul, alcătuit în cea mai mare parte din lemn, cântăreşte 50 de tone, cât 7 elefanţi africani reali, şi este operat de 22 de manipulanţi printr-o combinaţie de echipamente hidraulice şi motoare. În prezent, el nu mai există, fiind distrus, conform unor surse, de Royal de Luxe, compania producătoare, care era copleşită de solicitări de peste tot în lume, de a performa spectacolul. Totuşi există o replică în Nantes, construită în 2007. Are 20 de picioare înălţime  (cca 6.1 metri) şi se află în cadrul expoziţiei permanente intitulate Maşinăriile Insulei Nantes.

Micuţa Gigant, având o înălţime de 7 metri, este capabilă să “mişte” fiecare parte a corpului, asemenea unui om real, ceea ce îi conferă o expresivitate uimitoare, producătorii acordând o atenţie deosebită detaliilor, atât în cazul fetei, cât şi al elefantului. Cei doi au “performat” împreună în Franţa (Nantes, Amiens, Calais, Le Havre), Anglia (Londra) şi Belgia (Antwerp), fetiţa mai fiind prezentă neînsoţită de monumentalul elefant şi în Santiago (Chile), Reykjavik (Islanda) şi Berlin.

Acum vă ataşez link-ul, aşa cum l-am primit pentru a urmări fragmente din unul din spectacole, ceva ce nu vezi în fiecare zi!…

Advertisements

January 13, 2010 - Posted by | Ce-mi place... | , , , , , , , , , , , , , , , , ,

No comments yet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: