Floryn Leahu Blog

poezie, proza, traduceri… stuff like that

20 de filme pe care trebuie să le vezi într-o viaţă (#1)

Pentru a evita cometariile idioate şi inutile, am simţit nevoia de a lămuri dinainte câteva chestii. În primul rând sper că toată lumea este conştientă că orice top din orice domeniu este subiectiv, indiferent de cât de obiective sunt criteriile care stau la baza ordonării obiectelor în clasament. Deci, acesta este un top subiectiv, întrucât reflectă viziunea mea asupra temei dezbătute. Alt criteriu care adus la acest rezultat a fost “fără trilogii” (şi mie mi-a plăcut Matrix, extraordinar de mult, dar aici sunt numai filme de sine stătătoare, fără continuări). De asemenea, am incercat să ordonez filmele, după complexitatea scenariului, conflict, intrigă, interpretarea actorilor şi desigur, după cât de mult mi-au plăcut. De asemenea, nu tolerez comentarii de genul: “e o tâmpenie, n-ai dreptate, eşti un idiot”. Vor fi permise totuşi construcţiile de genul: “părerea mea este că te înşeli aici…”, doar dacă este urmată şi de un “pentru că…”. Dacă ai o părere contrară ţi-o respect, dar trebuie neapărat să ai şi un argument. O părere fără argument nu are nicio valoare. În altă ordine de idei, pentru că nu am reuşit să mă mulţumesc doar cu 10 filme, am făcut un top 20, dar întrucât era prea lung, l-am împărţit în două, ca să nu vă plictisesc. Fiecare film este însoţit de un link pe cinemagia, site-ul meu preferat de filme, iar în paranteze se află numele regizorului şi anul apariţiei. Acestea fiind spuse, sper să vă placă topul meu şi poate că veţi găsi şi filme de care nu ştiaţi şi or să vi sr pară meritorii, sper. Enjoy it!

 

20. District 9 (Neil Blomkamp, 2009). Acest film m-a surprins prin modul în care a pus problema. Sumedenie de filme cu extratereştri au înfiorat pânza cinematografică de-a lungul timpului, de la E.T. şi întâlnire de gradul 3, ale lui Spielberg, până la Războiul lumilor (tot al lui Spielberg). În toate găsim povestea clasică şi liniară: depistare, contact, teamă, eventual război, anihilare, omuleţi verzi/gri, micuţi, cu ochi bulbucaţi şi translucizi etc. Dar nu este nimic clasic la District 9! Aici ni se propune să extrapolăm posibilităţile unui astfel de contact uman – extraterestru. Dacă extratereştrii, destul de mulţi pentru a fi ignoraţi şi destul de puţini pentru a fi un pericol pentru rasa umană, sunt forţaţi de împrejurări să coexiste cu noi pe pământ pentru totdeauna, ce s-ar întâmpla? Vom vedea îndată ce impact ar avea asta în viaţa socială, culturală, politică, administrativă, economică, tehnologică, militară şi chiar în ramura obscură a traficului de arme. Tensiunile între cele două rase iau proporţii, ca într-un Jihad cosmic. Iar când cel care trebuia să îi mute forţat pe nepoftiţi într-o zonă de carantină este infestat cu o substanţă care îi modifică ADN-ul în cel extraterestru este vânat pe planeta lui de semenii lui, devenind un fugar, va căuta aliaţi în sânul taberei “duşmane”, descoperind că, în ciuda naturii lor mai violente, “străinii” nu sunt foarte diferiţi de pământeni, ba chiar sunt victime ale firii distructive a acestora. În plus, tot filmul are o structură de documentar, ceea ce pe unii s-ar putea să-i plictisească, dar asta îi dă o aură mai realistă.

 

19. Sweeney Todd: the demon barber of Fleet Street (Tim Burton, 2007). Este un musical. Efectele speciale sunt totuşi peste media celor folosite în gen, iar muzica, scenariul şi Johnny Depp sunt magnifici.

 

18. Vanilla sky (Cameron Crowe, 2001). Tom Cruise oscilând între două femei: Penelope Cruz şi Cameron Diaz. Acesta este deja un motiv suficient prin sine pentru a viziona filmul. Dar nu se opreşte totul aici! Angoasa care te cuprinde încercând să descifrezi adevărul în acest labirint de întâmplări ciudate care par două realităţi întrepătrunse te fac să aştepţi finalul cu sufletul la gură.

 

17. Enchanted (Kevin Lima, 2008). Este un film pe care l-am văzut de 2 ori într-o săptămână… la cinema! Este drept, a doua oară m-am dus cu prietena de atunci după ce în prealabil îl văzusem cu o gaşcă de amici, dar nu am regretat niciun moment. Filmul este de o naivitate şi de o comicitate rar întâlnite. Este unealta perfectă pentru a te relaxa şi a te deconecta de la probleme chiar şi după cea mai stresantă şi obositoare zi. Iar Amy Adams este… speechless.

 

16. The machinist (Brad Anderson, 2004). O epopee dramatică, plină de suspans şi absurd, un puzzle a cărui rezolvare are ca deznodământ regăsirea unui om cu conştiinţa sa. Cristian Bale este un actor care are aceste doze de absurd, straniu, ascuns, nefiresc. Dacă adăugăm şi faptul că a slăbit sub limita decenţei special pentru acest rol, nu ne putem imagina pe cineva ami potrivit pentru personajul său. Deşi nu era la fel de cunoscut ca după Equilibrium, ultimul Batman sau ultimul Terminator, singura peliculă care îl mai remarcase până atunci fiind American psicho, a dovedit că este un actor căruia i se cuvine atenţie şi consideraţie, lucruri care nu au întârziat să apară.

15. Helen of Troy (John Kent Harrison, 2003). Apărut cu un an înaintea celebrului Troy cu la fel de celebrul Brad Pitt, este după părerea mea mult mai reuşit decât cel din urmă. Efectele speciale nu sunt nici pe departe la fel de generoase, dar povestea este mult mai realist construită, personajele mult mai bine conturate, iar Elena este fermectătoare.

 

14. Chicago (Rob Marshall, 2002). Atunci când faci un musical având în distribuţie o pleiadă de actori renumiţi şi polivalenţi, care cântă şi dansează cu aceeaşi uşurinţă cu care joacă un rol actoricesc, fără îndoială că va ieşi un succes garantat, mai ales dacă s-a investit o sumă colosală şi scenariul prezintă scene inovatoare (cum ar fi cea în care un moment de teatru de păpuşi este adus pe pânză… cu oameni interpretând rolul marionetelor). Un film amuzant, plin de alegorii prin care prefigurează concluziile ce se vor a fi captate de public, în care şi machiajul şi regia şi-au făcut treaba la fel de bine ca minunaţii actori din distribuţie. A, da , uitasem… şi multă muzică bună.

13. Good Will Hunting (Gus Van Sant, 1997). Matt Damon, un puşti cu probleme de comportament lucrează ca om de curăţenie într-o universitate, iar profesorii de acolo descoperă întâmplător că este un geniu al matematicii, mai capabil decât majoritatea dintre ei. Pentru puşti, totul este natural şi uşor, vine de la sine şi este ceva pe care nu pune un preţ prea mare. Cum se va termina totul, aflaţi din film.

 

12. The patriot (Roland Emmerich, 2000). Mel Gibson este fără îndoială unul dintre cei mai mari actori în viaţă. Drama unei familii a cărei gospodării devine parte a frontului războiului cu Anglia este natural însufleţită de măiestria actoricească a acestuia. Această dramă este conturată şi de regretatul Heath Ledger în rolul unuia dintre fii personajului interpretat de Mel. Un film căruia merită să îi acorzi toată atenţia cuvenită.

 

11. Once upon a time in America (Sergio Leone, 1984). Capodopera italianului Sergio Leone are în varianta originală 229 min (aproape 4 ore!). americanii au “editat” o variantă pentru cinema din care au tăiat 90 de minute. În această comprimare forţată filmul îşi pierde din farmec, din dramatism, din acţiune, din tot. Aşa că ai grijă ce variantă vei viziona! Cei care l-au văzut îşi împart părerea în două: unii spun că este un film cel putin la nivelul lui “Naşul”, iar ceilalţi spun că este mult mai bun decât cel din urmă. Comparaţia se datorează şi faptului că aparţin aceluiaşi gen, dar şi faptului că în ambele joacă magistral (cum altfel?) De Niro. Sloganul filmului îi surprinde farte bine esenţa: “Ca băieţi, au jurat să îşi dea viaţa unul pentru celălalt! Ca bărbaţi, au făcut-o!”

Aici veţi găsi partea a doua a topului: primele 10 filme ce nu trebuie ratate!


Advertisements

February 1, 2010 - Posted by | Lecturi pe care le recomand | , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

11 Comments »

 1. de cand m-ai amenintat cu topul asta 😛

  Comment by carmencita | February 2, 2010 | Reply

  • da, draga, imi amintesc ca ti-am promis un top ten candva. well, este inclus in top 20, lojik 😀 still to come 😛

   Comment by florynleahu | February 2, 2010 | Reply

 2. Enchanted, eh? Mulţumesc de recomandare, o să-l văd şi eu!

  Btw, welcome back 🙂

  Comment by Piperusha | February 2, 2010 | Reply

 3. Mi adus aminte de filmul Sweeney Todd: the demon barber of Fleet Street. Trebuie sa il vad maine neaparat. Frumos blog :).

  Comment by photograph | February 3, 2010 | Reply

  • ma bucur ca iti place, te mai astept. cat despre film, trebuie sa il vezi, este musical, ca sa stii dinainte. 🙂

   Comment by florynleahu | February 3, 2010 | Reply

 4. Mi-ai* , scuzati.

  Comment by photograph | February 3, 2010 | Reply

 5. […] 10 fime pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă Vă prezentam aici prima jumătate din top 20 filme pe care trebuie să le vezi într-o viaţă, în viziunea mea! […]

  Pingback by Top 10 fime pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă « Floryn Leahu Blog | February 13, 2010 | Reply

 6. Iti multumesc din suflet pentru acest top foarte bine gandit, din cauza acestui top am descoperit filme de care nu am auzit si nu credeam ca or sa fie atat de bune… De ex Good will hunting si multe altele.
  Multumesc

  Comment by abc | January 4, 2011 | Reply

 7. felicitari ! topul tau se incadreaza printre cele mai nereusite :).. nici unul din filmele prezentate de tine nu are ce cauta in ” top 20 filme de vazut intr-o viata”.. nu mai faceti va rog topuri din astea daca nu aveti nici o treaba cu filmele

  Comment by gigel | January 7, 2011 | Reply

  • gigel. esti un idiot. stiu ar trebui sa iti dau si un argument pentru afirmatia asta, dar cum tu nu ai treaba cu argumentele o sa iti spun: “pentru ca asa vreau eu, si pentru ca ai si un nume de idiot”.

   daca citeai ce am scris inainte de inceputul topului poate singurul neuron al tau de marinar web plictisit ar fi inteles macar ca topul este CA ORICE TOP DIN TOATE TIMPURILE SI DIN TOATE DOMENIILE SI DIN TOATA LUMEA – s-u-b-i-e-c-t-i-v. pentru dezambiguizare consulta un dictionar ( nu e nevoie sa il rasfoiesti, gasesti si pe net 😛 ). nu poti supune ca topul meu sau orice alt top nu e bun. poti spune ca nu iti place tie, sau ca tu crezi ca nu e bun, ceea ce nu e nicio suparare. dar trebuie sa si argumentezi. daca faci parte din categoria harrypotterienilor golumisti si a predatorilor “alienati” inteleg de ce nu ti-a placut topul meu, dar asa cum am spus la inceput, sunt cateva criterii dupa care l-am facut si ar fi trebuit sa il judeci din prisma acelor criterii, nu dupa cate perechi de tzatze/injuraturi/batai/omoruri/efecte speciale ai vazut in filme. daca sunteti pareristi fara pareri nu va mai bagati in seama, ca sunt satul de ignoranti aroganti si fara pic de creier. du-te si comenteaza la site-urile de stiri, unde toata lumea spune ce crede, desi nu crede nimic, fara sa dea niciun argument!

   Comment by florynleahu | January 10, 2011 | Reply

 8. Felicitari pentru top ! Ar trebui sa-l maresti la 50 de filme si sa mai incluzi cateva. Spre exemplu, Legenda lui 1900, Braveheart, Casino, etc. Numai bine!

  Comment by Prof. Caius Danciu | January 31, 2011 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: