Floryn Leahu Blog

poezie, proza, traduceri… stuff like that

Top 10 filme pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă

Vă prezentam aici prima jumătate din top 20 filme pe care trebuie să le vezi într-o viaţă, în viziunea mea! Probabil, că aţi aşteptat cu sufletul la gură şi cealaltă jumătate – cele mai bune 10 filme de pe planetă! (glumesc, aşa cum spuneam orice top este relativ şi subiectiv, oricât de obiective ar fi criteriile după care s-au ales obiectele clasificate). Sper să vă placă. Aştept şi păreri (aşa cum spuneam, doar dacă sunt argumentate!!!). Nu întâmplător,Steven Spielberg a regizat 3 din primele 5 filme preferate ale mele! 😛

10. Men of honor (George Tillman, 2000). Dacă este cineva care nu este impresionat de Cuba Gooding jr ca actor, înseamnă că nu a văzut acest film. Nu vă zic mai multe, doar că apare şi De Niro în film. Este un film de top ten.

9. The bone collector (Phillip Noyce, 1999). Poate primul rol destul de complex pentru a demonstra că Angelina Jojie nu doar arată the bone collectorbine, dar chiar este o actriţă cu pretenţii. Denzel Washington nu cred că mai are nevoie de vreo confirmare în acest sens. Un criminal nebun şi inteligent omoară oameni exact după crimele dintr-un roman poliţist, lăsând şi indicii insesizabile. Pe urmele lui porneşte o tânără poliţistă cu înclinaţii de detectiv (Angelina) care este ghidată pe teren dintr-un pat de spital, de către un detectiv sclipitor grav bolnav ( Denzel). Un film care merită văzut.

8.August Rush (Kirsten Sheridan, 2007). Mereu am fost de părere că lucrurile cele mai reuşite nu sunt neapărat făcute de cei mai pricepuţi oameni în domeniu, ci uneori de oamenii care pun foarte mult suflet şi aleg cele mai potrivite ingrediente, nu neapărat pe cele mai scumpe (un exemplu ar fi cum a reuşit Franţa să o încaseze de la Israel la fotbal, acum câţiva ani). Actorii din acest film sunt departe de a fi cunoscuţi la nivel mondial (cel puţin cei din rolurile principale, pentru că în distribuţie îi întâlniţi şi pe Terrence Howard şi Robin Williams), dar modul cum îşi fac treaba “fiul” August Rush (Freddie Highmore) şi “tatăl” Louis Connelly (Jonathan Rhys Meyers) este ireproşabil. Pe ultimul îl puteţi recunoaşte din serialul Dinastia Tudorilor, dacă urmăriţi aşa ceva. Cui i-a plăcut Serendipity măcar un pic, va îndrăgi fără îndoială şi filmul acesta.

7.The sixth sense (M. Night Shyamalan, 1999). Un duet magistral care îi are ca protagonişti pe Bruce Willis (psiholog) şi pe Haley Joel Osment (un copil care vede şi aude spiritele care încă nu ştiu că au murit). Dacă pe primul nu e nevoie să vi-l mai prezint, poate pe tânărul Joel încă nu îl cunoaşteţi. Este puştiul care a jucat şi în A. I. cu aceeaşi genialitate. Şi dacă acum are deja 22 de ani, la momentul apariţiei peliculei avea pe jumătatea acestei vârste. Un film plin de suspans, cu o intrigă puternică şi un final şi mai puternic. Un categoric must see.

6. A walk to remember (Adam Shankman, 2002). Un film peste care am dat întâmplător cu mulţi ani în urmă, pe când nu aveam internet şi împrumutam CD-uri de la prieteni. L-am lăsat la urmă pentru că nu auzisem nimic despre el şi cum poze canci pe coperta unui CD copiat (nici nu eram sigur ce înseamnă trailer atunci) am zis, hai, mă, să îl văd şi pe ăsta că tot nu mai am ce şi tre’ să înapoiez filmele! A început ca un teenage movie (mă rog, este un teenage movie până la urmă, dar mă refeream la comediile gen American Pie). Totuşi filmul se maturizează, ne prezintă evoluţia “băiatului rău” al şcolii, sub influenţa superbei, dar umilei fete a reverendului comunităţii. Drăguţ, aţi putea exclama, dar când idila este zdruncinată de unele veşti (nu vă spun care), vom vedea cum o simplă fată reuşeşte să schimbe nu numai caracterul băiatului, dar şi al prietenilor lui “haladiţi”. Un film care se joacă cu sentimentele tale, te amuză şi te întristează alternativ, un film care nu promovează valorile negative ale liceului american, ci propune o situaţie în care acestea se pot diminua prin intermediul iubirii. Deşi are finalul tragic, un film in my top five. La fiecare 3-4 ani îmi place să îl revăd, deşi nu sunt genul care să se dea în vânt după aşa ceva.

5. Saving private Ryan (Steven Spielberg, 1998). Când pe pânză se întâlnesc un vechi talent (Tom Hanks) cu un tânăr talent ( Matt Damon) nu poate ieşi ceva rău. Dacă în spatele camerei se mai află şi Spielberg, obţinem o capodoperă. O femeie îşi pierde pe front soţul şi aproape toţi din cei 6-7 băieţi (nu mai ştiu exact), cu excepţia mezinului Ryan. Atunci, guvernul american decide o misiune de a recupera din spatele frontului, teafăr şi nevătămat si ngurul supravieţuitor al acestei familii distruse, pentru a-l înapoia mamei sale îndurerate. Mai mulţi oameni mor pentru ca unul să trăiască, este un alt război dus în sânul războiului propriu-zis.

4. Armageddon (Michael Bay, 1998). Despre Armageddon nu sunt prea multe de spus, probabil toată lumea l-a văzut. Dacă nu l-a văzut oricum ştie despre ce e vorba, dar totuşi a ratat unul din primele 10 filme pe care ar fi trebuit să le vadă în această viaţă. Bruce Willis şi Ben Affleck, amândoi duri, amândoi spontani, amândoi buni performeri, amândoi amuzanţi. Deiferenţa dintre ei este că unul este bătrân, celălalt tânăr şi se războiesc pentru Liv Tyler (în film, Grace Stamper), unul în calitate de tată protector, celălalt în calitate de mascul amorezat. De aici pleacă partea amuzantă a filmului, care face un deliciu din urmărirea peliculei. Dramatismul reiese când cei doi duşmani trebuie să facă o alegere care este cea mai potrivită atât pentru salvarea planetei mamă, cât şi pentru femeia pe care amândoi o iubesc. Dacă mai adaugi la toate acestea şi un soundtrack precum cel al lui Aerosmith – I don’t wanna miss a thing, nu poate să iasă decât ceva ce merită văzut cu orice preţ.

3. Gladiator (Ridley Scott, 2000). Gladiatorul cu siguranţă va rămâne un film de referinţă în istoria proiecţiilor pe pânză. Aşa cum noi mai auzim despre Casablanca şi Pe aripile vântului, filme care i-au încântat pe străbunicii noştri când erau de vârsta noastră, tot aşa va rămâne vie şi în istoria strănepoţilor pelicula lui Ridley Scott. Russell Crowe este, desigur o alegere optimă pentru rolul lui Maximus întrucât ştie să fie şi umil, şi blând, şi puternic, şi neînfricat. Iar Juaquin Phoenix este impresionant în rolul împăratului labil emoţional. Coloana sonoră… ireproşabilă.

2. A.I. (Steven Spielberg, 2001). Acesta este un science fiction care merită văzut. Cele 145 de minute trec incredibil de repede, fără a te plictisi deloc. De fapt rămâi cu un gol că totul s-a terminat mai repede decât ţi-ai fi dorit. Povestea este admirabil regizată, timpul avansat în care se petrece acţiunea fiind sugerat prin detalii cotidiene. Nu vei fi sufocat cu imaginea de ansamblu a unui oraş de tip Star Wars, ceea ce eu am apreciat foarte mult. Iar povestea nu este centrată pe tehnologie, ci pe sentiment. Eroul, interpretat emotionant de Haley Joel Osment, trece printr-o evoluţie alertă, deşi treptată. Un film atât pentru cei sentimentali cât şi pentru durii adepţi ai sf-ului, un film care te zdruncină fără a te intoxica cu zahărul telenovelelor, un film echilibrat din toate punctele de vedere.

1. Schindler’s list (Steven Spielberg, 1993). Eu sunt mai simţitor aşa la filme, pentru că mă las purtat de ficţiune şi le percep acţiunea ca fiind aievea, dar Lista lui Schindler cred că e singurul film la care chiar am plâns (şi se pare că ficţiunea nu a fost prea departe de ralitate). Nu vă zic prea multe despre el. Cine l-a văzut ştie, cine nu – download the torrent right now!

Advertisements

February 13, 2010 - Posted by | Ce-mi place... | , , , , , ,

11 Comments »

 1. eu mă uit extrem de rar la filme, dar confirm că lista lui schindler îşi merită poziţia 😀 să citeşti şi cartea, e şi mai bună decât filmul (ca în multe alte cazuri) 🙂

  cât despre ăla, the sixth sense, nu sunt sigură, dar cred că se uitau ai mei la el acum ceva ani.. eram mai mică şi am prins ceva secvenţe cu un copil care vedea morţi peste tot în jur. s-ar putea să-l confund cu altul, dar ştiu că erau câteva scene care m-au marcat. acuma dacă aş revedea filmul ăla pe care-l ţin eu minte că m-a marcat, cred că n-aş mai dormi o săptămână.

  da, îs sensibilă la imagini şocante, motiv pentru care de multe ori refuz să văd filme despre care lumea zice că-s bune. se7en mi-a plăcut la nebunie, da’ am avut coşmaruri câteva nopţi la rând dup-aia. deci mai bine citesc, literele nu mă sperie :))

  a, şi să vezi the fountain în caz că nu l-ai văzut deja 😛 pentru mine ăla e #1 😀

  Comment by rrimuna | February 14, 2010 | Reply

 2. […] Aici veţi găsi partea a doua a topului: primele 10 filme ce nu trebuie ratate! […]

  Pingback by 20 de filme pe care trebuie să le vezi într-o viaţă (#1) « Floryn Leahu Blog | January 10, 2011 | Reply

 3. Stiu ca gusturile nu se discuta, si topurile sunt ceva subiectiv, dar totusi afirm ca “A.I.” si mai ales “Armageddon” nu au ce cauta in Top 10 filme pe care nu trebuie sa le ratezi.
  Niste sugestii personale : Godfather( primele 2 parti), Se7en, Pulp Fiction, Black Hawk Down, The Hurricane.

  Comment by Ion Ursu | February 25, 2011 | Reply

  • eu am motivat si argumentat ce cauta filmele acelea ijn top. nu poiti fara sa le desfiintezi fara macar sa dai un argument (care sa fie conform criteriilor enumerate la inceputul topului). sa intelegeti o data pentru totdeauna ce vreau sa spun: suntem cu totii de acord ca michael jackson si elvis presley au fost poate printre cei mai buni 5 cantareti din toate timpurile. dar in top 10 tenori de opera cu siguranta nu ar avea loc (poate elvis, dar intr-un top mult mai permisiv – gen top 30 – top 50). asta nu pentru ca nu sunt buni, ci pentru ca pur si simplu criteriile ii exclud din top. de exemplu, god father este trilogie. am zis clar ca asa ceva nu intra in top.

   Comment by florynleahu | March 23, 2011 | Reply

  • Ai dreptate,gusturile nu se discuta,dar lista pe care ai ziso tu,nu are ce cauta aici sincer.Toate acele filme de mai sus,din topul lui floryn,in caz ca nu ai observat,transmit ceva,au un mesaj,sunt adevarate capodopere,cu eroi fara pelerina,si chiloti peste pantaloni,care nu pot zbura sau vedea cu raze X,dar au facut lucruri uimitoare,sau pur si simplu iti lasa un semn de intrebare,care te fac sa cugetezi mai mult asupra vietii tale.

   Si eu as fi schimbat putin topul,bagand sau scotand unele filme,dar tot de acest gen,care chiar merita sa le vezi,si pierzi multe daca le ratezi !

   Multumesc pt intelegere.

   Filmele tale,sunt bune intradevar,dar sunt in mare parte actiune, un alt gen de filme,si pe mine nu m-au impresionat.

   Comment by diana | March 26, 2011 | Reply

 4. nu sunt de acord . jumatate din filme sunt mediocre . in colectia mea de filme am nume precum : Equilibrium , Man on Fire , Rainman , The last samurai , Stapanul Inelelor , Stigmata , Legendele toamnei , Crash , training day ….. sunt filme care merita vazute si cred ca inlocuiesc cu succes 4. Armageddon 8.August Rush 19. Sweeney Todd:15. Helen of Troy 12. The patriot .

  Comment by FRUS | March 21, 2011 | Reply

  • da. sunt multe dintre filmele pe care le spui, care merita sa fie in top. pe unele nici nu le-am avut in minte cand am facut topul. pe altele nu m-am indurat sa le pun in top pentru ca… nu au avut loc toate in 20. dar trebuie sa fii atent si la criterii (stapanul inelelor cade – am zis fara trilogii). stigmata de exemplu, este un film mult mai slab decat august rush daca vrei. mi-a placut si mie foarte mult, dar este doar un film de gen. aveam si niste criterii dupa care am facut topul. trebuie sa judeci si dupa ele. rainman este intr-adevar un film pe care ar fi trebuit sa il incadrez undeva, dar nu puteam nici sa pun in top numai un singur gen de filme (am incercat sa iau de prin toate genurile cate ceva), si nici nu m-am gandit la el pe moment. dar nu poti sa spui ca jumatate dintre filme sunt mediocre. cel putin nu conform criteriilor pe care le-am afisat la inceputul topului. poti sa spui eventuzal ca unele (in niciun caz jumatate) puteau fi inlocuite cu altele. aici ai avea dreptate. dealtfel am si spus ca nu se poate face un top absolut gen “uite aici: aste asunt 20 si sunt religie”. e cu neputinta. 🙂 oricum, iti multumesc penrtu interesul cu care ai citit postul

   Comment by florynleahu | March 23, 2011 | Reply

 5. Am urmărit acest film cu atenţie sporită! Este fabulos. Istoria însăşi, scrisă cu sânge. Şi mai mult decât atât, este cutremurător faptul că în sec. XX am asistat la un asemenea spectacol malefic dat în cinstea fatalităţii, în cinstea urii şi a veninului uman. Astfel de fapte abominabile constituie un semnal de alarmă la adresa umanităţii având gustul amar al sentimentului de culpabilitate, sentiment ce poate oricând recidiva atât timp cât s-a creat un precedent.
  Mica, fragila şi insignifianta făptură umană şi-a arătat colţii şi a epatat defavorabil istoria cu aceste asasinate care au siderat lumea. Mă uimeşte peste măsură că omul, propovăduitorul cuvântului divin, creatorul atâtor minuni terestre văzute şi nevăzute, descoperite şi nedescoperite încă, mesagerul dragostei, al muzicii, al artelor frumoase este una şi aceeaşi persoană cu denaturatul ucigaş, cu hidosul criminal al semenilor săi, capabil să distrugă tot cu aceeaşi forţă cu care făureşte. Ba, dacă mă gândesc mai bine, forţa nimicitoare este parcă mai violentă decât cea creatoare. De unde se trage lesne concluzia că în fiecare din noi zace o ură satanică ce poate izvorî în fapte reprobabile, ură provocată şi amplificată printr-o inoculare nefastă de către cei din jurul nostru.
  Oare mai suntem în stare să ne biruim singuri aceste porniri animalice, să distrugem mlaştina psihică dinlăuntrul nostru şi să înlăturăm hibridul imperfect care ne înceţoşează mintea şi inima?
  Lacrima amară a istoriei şi-a lăsat amprenta nefericirii pe mormântul unor naţii de sacrificiu.
  Să sperăm că viitorul nu-şi va mai petrece paşii vreodată pe un drum similar şi că discernământul nostru îşi va purta victoria în favoarea propriei virtuţi.

  Comment by roryta | July 23, 2011 | Reply

 6. The Shawshank Redemption ……..se afla pe primul loc in top 250 IMDb ….. http://www.youtube.com/watch?v=6hB3S9bIaco

  The Green Mile …..un film care te lasa fara cuvinte …… http://www.youtube.com/watch?v=ctRK-4Vt7dA

  Comment by Dannyel | December 25, 2011 | Reply

 7. La vita e bella,Life is beautiful,The boy in the stripped pyjamas,The tiger and the snow,Bucket list,Cinderella man,Gladiatorul,Dog ville,The others, The ilusionist,300 si lista continua
  Filme care mi-au schimbat viata in adevaratul sens al cuvantului

  Comment by vladimirosky | January 16, 2012 | Reply

 8. foarte bune descrieri faci;) nice, chiar acum pun sa privesc A.I. 🙂

  Comment by Parascovia Rodideal | September 22, 2012 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: