Floryn Leahu Blog

poezie, proza, traduceri… stuff like that

Articol dedicat copiilor

Dragi copii! Mereu vă întrebaţi de ce sunt părinţii voştri atât de rigizi, de ce sunt adulţii atât de diferiţi de voi, care este cauza? Este foarte simplu! Consideraţi următorul exemplu! Sunteţi în clasa a cincea. Aveţi o colegă (o vom numi la nimereală, Alina). Deşi în clasa a cincea, Alina are 1.60 m şi 50 kg. Voi o veţi privi şi veţi spune: “Oaau, ce mare e Alina!”, pe când un adult dacă aude că are doar 12 ani va exclama: “Oau, ce matură e pentru vârsta ei!”. Adulţii nu prea se raportează la formă, pentru ei totdeauna este important timpul! Timpul care trece tot mai alert, timpul pe care îl împart între tot mai multe activităţi, timpul care nu e niciodată de ajuns! Şi pe măsură ce înaintează în vârstă, timpul devine tot mai puţin, iar ei se sperie de asta şi irosesc o bună parte din puţinul timp rămas făcându-şi griji că nu mai au timp!…

Pe de altă parte, voi, copii, aveţi tot timpul din lume. Nu vă faceţi griji pentru timp, voi întotdeauna vă raportaţi la formă, ea e importantă pentru voi. Vă place să o priviţi, să o observaţi, să vă puneţi întrebări legate de natura ei. Ce vreau să vă spun este: nu vă grăbiţi să deveniţi adulţi, amintiţi-vă că ei nu vă înţeleg. Deîndată ce veţi deveni adulţi, veţi deveni exact ca ei. Acum concentraţi-vă asupra formei. Observaţi şi iubiţi forma sub toate aspectele ei: munţi, păduri, fluturi, păsări, flori, nori, curcubeu şi orice vă mai trece prin mintea jucăuşă de copil. Admiraţi forma fără să vă grăbiţi, pentru cât mai mult timp posibil, pentru că mai târziu veţi deveni adulţi şi nu veţi mai avea timp pentru formă…

Advertisements

February 21, 2010 - Posted by | Jurnal de gânduri... | , , , , , , , ,

9 Comments »

 1. E mult mai mult decat ce ai spus tu aici.
  Adultii de azi au fost educati intr-un anumit spirit.S-au comformat unor anumite norme;ceea ce azi intra in firescul cotidian,atunci era o mare indrazneala,sau imoralitate…
  Unii s-au adaptat(niciodata in totalitate!!)altii au ramas cu comvingerea ca asa era bine si ca….”tineretul din ziua de azi…”
  Peste toate astea adultul doreste binele copilului…dar si aici pot exista opinii diferite…
  Un sfat,o rugaminte:adulti veti deveni cu totii(si tu Floryn!!)dar pastrati-va intr-un ungher sufletul de copil.
  Si inca ceva:timpul este acelasi pentru toti(ore, zile ..ani…)”Au timp”doar cei ce stiu sa-l foloseasca.Ai timp doar ptr.ce-ti propui…Ai grija cum il aloci!

  Comment by liana | February 21, 2010 | Reply

  • este totusi un articol dedicat copiilor. ce spui aici sunt nuante. normal ca timp ai dupa cum il aloci, dar… un adult care are o rata la masina de spalat si doua la banca, un serviciu solicitant si un sef stresant, o intretinere de platit si doi copii de crescut fii sigura ca nu va zgai ochii la copaci in drum spre casa dupa 8 ore de munca, pe cand un copil… la fiecare pasare pe care o aude isi arunca ochii in copaci. asta e diferenta si asta e tot ce trebuie sa retina un copil din ce am vrut eu sa zic… nu e cazul pentru analize kantiene 😀

   Comment by florynleahu | February 21, 2010 | Reply

 2. Floryn, timpul într-adevăr este drămuit şi cred că pentru toate persoanele active, din care nu exclud nici copiii, pentru că nici lor nu le ajunge timpul pentru joacă, pentru făcut lecţii, adolescentului nu-i ajunge timpul să poată sta mai mult cu iubita… s.a.m.d. Ce ştiu cu certitudine din experienţă este faptul că timpul ajunge numai in funcţie de preferinţe: întotdeauna va avea prioritate activitatea cea mai dragă, pentru ea ne facem tot timpul din lume.
  Diferenţierea generaţiilor, o dă nu vârsta, ci bâtrâneţea, care sunt două noţiuni diferite. Vârsta este o stare normală in care îţi poţi menţine spiritul tânăr şi la 100 de ani şi poţi să te bucuri ca un copil de fiecare floare sau oricare lucru frumos fără să fii aguridă cu ceilalţi. Bătrânetea, este o boală în care mintea omului refuză să mai socializeze, devine obtuz în gândire, nu mai înţelege copilăria. Dar poţi suferi de bătrâneţe şi la 20 de ani. Cunosc mulţi tineri blazaţi, cărora nu le mai place nimic, totul este negru în jurul lor!

  Comment by StropiDeSuflet | February 21, 2010 | Reply

  • din pacate aveti dreptate… si aceasta “batranete” urateste mult lucrurile

   Comment by florynleahu | February 21, 2010 | Reply

 3. Nimic nu este mai frumos decât un copil, un mic Barbă-Cot ce merge ţanţoş pe stradă pentru a arăta lumii că el este mare şi se descurcă.

  Comment by abbilbal | February 21, 2010 | Reply

 4. Hey! Crezi ca pot lua articolu’ asta si sa il postez pe blogul meu? Sub numele tau logic.
  Imi place la nebunie si stiu ca tu ai reusit sa spui ceea ce eu incerc de mult timp.

  Comment by BeBe^^ | March 16, 2010 | Reply

  • daca iti place atat de mult poti sa il preiei cu conditia sa spui ca imi apartine (dai si un link de unde l-ai copiat, cum se face) si nu e nicio problema;)

   Comment by florynleahu | March 16, 2010 | Reply

   • Oki. Mersi frumos. 🙂

    Comment by BeBe^^ | March 16, 2010 | Reply


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: